Kohta näkyy katukuvassa – Innorent-autonpesuhallit mukana Nesteen Pilotti 2 -hankkeessa

Neste on valinnut Innorentin moduulirakenteiset TammerTotal-autonpesuhallit Pilotti 2 -hankkeeseensa. Hankkeessa etsittiin uusia innovatiivisia tapoja rakentaa autopesuloita.

– Neste panostaa toiminnassaan kiertotalouteen, mihin moduuleista valmistamamme autonpesuhallit vastaavat hyvin. Valmis rakennus voidaan siirtää ja käyttää uudestaan muualla tarpeen tullen, jolloin vältämme turhaa luonnonvarojen tuhlausta, kertoo Innorentin myyntijohtaja Ari Petäjistö.

Innorentin toimittamat autonpesuhallit valmistetaan Nesteen tarpeiden ja toiveiden mukaan. Hankkeeseen on sisältynyt oma sisäinen kehitysprojekti; nyt Innotent Production Oy täyttää Nesteen palvelutoimittajan turvallisuusauditoinnin vaatimukset.

– Emme rakenna bulkkia, vaan sopeutamme pesuloiden ulkonäön asiakkaiden toiveiden mukaan joustavasti ja ympäristöön sopivasti. On hienoa, että Neste luotti hankkeen meille. Saamme pilottihankkeen ansiosta positiivista näkyvyyttä noin kymmenen kotimaassa toimivan hallimme lisäksi, Petäjistö pohtii.

Ensimmäinen uusi autonpesuhalli rakennetaan Nesteen kylmäasemalle Tuusulaan.

– Kylmäasemat ovat paikoissa, joissa ihmiset kulkevat ja pysähtyvät muutenkin. Miehittämätön autonpesuhalli tuo palvelun lähemmäs kuluttajaa säästäen aikaa ja vaivaa.

Autopesulat saadaan katukuvaan nopeallakin aikataululla. Varsinainen rakennustyö tapahtuu kuivissa tehdasoloissa, jolloin Suomen vaihtelevat säät ei aiheuta viivästyksiä.

– Valmis autopesula voidaan rakentaa alle kuukaudessa. Moduulirakenteinen autopesula on 90 prosenttisesti valmis, kun se tuodaan tontille. Rakennustyöt vievät aina tilaa myös asiakaspaikoituksesta, joten vikkelä rakentaminen on ehdoton etu niin yrittäjän kuin asiakkaan kannalta, Petäjistö summaa.

Pesuhalli pyörille ja menoksi – Ensimmäiset Ylöjärvellä kasatut TammerTotal-autonpesuhallit toimitettu

 

Uusista tuotantotiloistamme toimitettiin elokuussa 2019 ensimmäinen lähes valmiiksi rakennettu moduulirakenteinen TammerTotal -autonpesuhalli Osuuskauppa PeeÄssälle Kuopioon. Hallin moduulit valmisteltiin heinä-elokuun vaihteessa Ylöjärvellä – kuivissa sisätiloissa ja suojassa säiden armoilta.

Ylöjärvellä sijaitsevat uudet tuotantotilamme mahdollistavat jatkossa toimitettavien TammerTotal -autonpesuhallien rakentamisen jo noin 90 prosenttisen valmiiksi ennen varsinaista toimitusta.

Pesuhallin moduulit kasattiin tehtaalla valmiiksi aina talotekniikkaa, sähkö- ja lvi-asennuksia sekä varsinaista pesukonetta myöden. Tien päälle lähtiessään pesuhalli onkin käytännössä enää viimeistelyitä ja liitostöitä vaille valmis käyttöön otettavaksi. Moduuli tai moduulit kuljetetaan lopulliseen sijaintiinsa sujuvasti maanteitä pitkin.

 

 

TammerTotal -tuplapesuhalli toimitettiin pesupaikalle lähes valmiina

Asiakkaan näkökulmasta lähes käyttövalmiina toimitettu autonpesuhalli on varsin huoleton ratkaisu. Kun pesuhalli toimitetaan koneineen päivineen käytännössä valmiina pesupaikalle, jää hallin rakentamisesta aiheutuva häiriö asiakkaan kiinteistön päässä minimaaliseksi.

Pesuhallin toimittamista edeltävät toimenpiteet, kuten maatyöt ja perustukset hoituvat muutamassa viikossa, ja sen jälkeen paikalle kuljetettava pesuhalli tarvitsee enää viimeistellä liitostöineen paikan päällä. Työmaa-aika lyhenee merkittävästi verrattuna siihen, että halli rakennettaisiin valmiiksi paikan päällä.

Osuuskauppa PeeÄssälle toimitettu pesuhalli toteutettiin ns. tuplahallina, mikä tarkoittaa sitä, että pesukokonaisuudessa on kaksi pesuhallia vierekkäin. Kokonaisuus koostuu kahdesta pesuhallimoduulista, ja niiden väliin sijoittuvasta teknisen tilan moduulista, josta löytyvät pesukoneiden yhteiset tekniset tilat.

 

 

Jatkossa nopeammat toimitukset

Kokonaisuudessaan uusien, jo valmiiksi Ylöjärvellä rakennettujen pesuhallien toimitusaika on nykyisellään kuukaudesta kahteen: hallit valmistellaan tuotantotiloissa noin kuukauden aikajänteellä ja sen jälkeen ne kuljetetaan paikan päälle asennettavaksi – pesuhalli on toimintavalmis tyypillisesti noin 1-2 viikon asennusajan jälkeen.

 

 

Innorentin hallitus vahvistui merkittävästi

Innorentin yhtiökokous vahvisti kokouksessaan 18.6.2019 Innorentin hallitusta merkittävästi.

Uusina jäseninä hallitukseen tulevat Elisa Saarinen, Timo Sotavalta ja Ilkka Kaikuvuo. Hallituksessa jatkavat Jukka Terhonen ja Markus Niemi.


Uusi hallitus kokoontui ensimmäisen kerran 22.8.2019. Kuvassa vasemmalta Innorentin toimitusjohtaja Tuomo Huhtanen, hallituksen puheenjohtaja sekä hallituksen jäsenet Elisa Saarinen, Ilkka Kaikuvuo, Timo Sotavalta ja Markus Niemi. 

 

Elisa Saarinen on Vauraus Suomen toimitusjohtaja. Elisalla on vankka kokemus rahoitusalalta, mm. Svenska Handelsbankenin Saksan- ja Puolan maajohtajan paikalta. Elisa on toiminut myös Superoperator Oy / Juhlapesun hallituksen jäsenenä. Tällä hetkellä Elisa istuu myös Hallituspartnereiden ja Tampereen Raitiotie Oy:n hallituksissa. Elisa tuo Innorentiin merkittävää rahoitus- ja autonpesualan osaamista.

Timo Sotavalta on Työeläkeyhtiö Elon kiinteistöjohtaja. Timolla on yli 35 vuoden laaja-alainen kokemus kiinteistö- ja rakennusalalta, erityisesti kiinteistösijoittamisesta ja hankekehityksestä sekä kiinteistörahastoista aina ensimmäisistä suomalaisista rahastoista alkaen. Kesäkuusta 2018 alkaen Timo on hoitanut Elon toimitilasalkkua, jonka arvo on noin 1,3 mrd euroa. Timo tuo Innorentin hallitukseen kiinteistöalan osaamista suoraan valtakunnan korkeimmalta huipulta.

Ilkka Kaikuvuo on sarjayrittäjä ja hallitusammattilainen. Ilkka on mm. Surveypalin ja menestystarina Frameryn perustaja. Ilkka toimii usean yrityksen, Vilkas Groupin, InnovationHouseFinlandin, Taitorin, Nononon ja Happian hallituksissa aktiivisesti. Ilkka tuo Innorentiin strategista ajattelua, tuotteistamis- ja skaalaamisosaamista.

Markus Niemi on Innorentin perustajia ja suurimpia omistajia. Markuksella on vankka rakennusalan kokemus mm. Rapko Oy:n toimitusjohtajan paikalta. Markus toimii myös yrittäjä-omistajana Innorentin tuotantojohtajana. Markus on toiminut Tampereen Nuorkauppakamari ry:n puheenjohtajana v. 2018.

Rakennusneuvos Jukka Terhonen jatkaa Innorentin hallituksen puheenjohtajana, jossa roolissa hän on toiminut joulukuusta 2016 lähtien. Jukalla on 40 vuoden kokemus rakennusalan huipulta, mm. Palmberg Oy:n toimitusjohtajana, Lemminkäinen Oyj:n Senior Vice Presidentinä sekä Panostajan hallituksen jäsenenä. Nykyään Jukka istuu useissa hallituksissa, mm. Pohjola Rakennus Groupissa, Tampereen Raitiotie Oy:ssa ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa.

Teboil lisää kylmäasemapalveluitaan Lahteen: jo toinen Teboilille toimitettu TammerTotal -autonpesuhalli

Teboilille toimitettiin kesällä 2019 jo toinen TammerTotal -autonpesuhalli. Uusi pesuhalli sijaitsee Lahdessa, Patometsänkadun Teboililla. Polttoaineen jakeluaseman yhteyteen toimitettu autonpesuhalli on identtinen jo aiemmin kesällä Teboilille Ouluun toimitetun TammerTotal -pesuhallin kanssa.

Lahden pesuhalli sijaitsee autoiluun keskittyneellä vilkkaalla liikealueella. Se sijoittuu kylmäaseman pihaan ja toimii täysin miehittämättömänä. Itsenäisesti toimiva pesularatkaisu tarjosikin kylmäasemalle uudenlaisen tavan laajentaa palveluitaan. Pesuhallin hankkiminen tankkausaseman yhteyteen ei edellytä Teboil-kauppiasta tai muutakaan henkilökuntaa.

Toteutus Teboilin tapaan – asiakaskohtaiset räätälöinnit

Lahteen rakennettu pesularatkaisu on yhden auton mittainen, ”roll-over” -tyylinen pesuyksikkö. Yksikkö räätälöitiin asiakkaan toiveen mukaisesti niin hallin ulkoasua kuin sisustaakin myöden brändin värimaailmaan sopivaksi.

Teboilille toimitetuissa pesuhalliratkaisuissa erikoisuutena on pesuhallin sivun mittainen ikkunaseinä, joka toimii paitsi näyttävänä visuaalisena yksityiskohtana niin myös mukavana käyttökokemusta muovaavana tekijänä – tästä pesuhallista näkee koko pesutoimituksen ajan myös ulos.

Teboilille toimitetun pesuhallin yhteyteen suunniteltiin ja toteutettiin myös Teboil Minishop 24h – autonpesijöitä ja -tankkaajia palveleva miehittämätön pienmyymälä, johon sijoitettiin kioskiautomaatteja.

 

Toimitus KVR-urakkana

TammerTotal-konsepti toimitettiin Teboilille KVR-urakkana sisältäen suunnittelun, lupaprosessit, maatyöt ja työnjohdon. Ratkaisu mahdollisti asiakkaalle helpon ja yksinkertaisen tavan laajentaa palveluitaan pesubisnekseen – kaikki hoidettiin alusta loppuun eikä asiakkaan tarvinnut keskittää omia resurssejaan projektiin.

Teboilille lisää liiketoimintaa kylmäasemien yhteyteen – TammerTotal -autonpesuhalli

Toimitimme Teboilille kesällä 2019 ensimmäisen TammerTotal -autonpesuhallin. Ouluun rakennettu TammerTotal-pesuhalli sijaitsee Laakeritien Teboililla, vilkkaalla alueella, jolla liikkuvat autontankkaajien lisäksi myös läheisen K-Citymarketin asiakasvirrat.

Teboilin uusi pesuhalli on sijoitettu kylmäaseman pihaan ja myös se toimii näin ollen täysin miehittämättömänä. Ratkaisu tarjoaakin kylmäasemille uudenlaisen palvelua laajentavan liiketoiminnan toimiessaan itsenäisesti – pesuhallin hankkiminen tankkausaseman yhteyteen ei edellytä Teboil-kauppiasta tai muutakaan henkilökuntaa.

 

 

Toteutus Teboilin tapaan – ikkunaseinää myöden

Ouluun toimitettu pesularatkaisu on yhden auton mittainen, ”roll-over” -tyylinen pesuyksikkö. TammerTotal-pesuhallin ominaisuudet ja ulkonäkö ovat aina räätälöitävissä asiakaskohtaisesti, pesuhallin ja -koneen väritystä myöden. Myös Teboilille toimitettu yksikkö räätälöitiin niin hallin ulkoasua kuin sisustaakin myöden brändin värimaailmaan sopivaksi.

Teboil tilasi pesuhalliinsa myös hallin sivun mittaisen ikkunaseinän. Asiakkaalle räätälöity suurista ikkunoista koostuva seinäratkaisu toimii paitsi näyttävänä visuaalisena yksityiskohtana niin myös mukavana käyttökokemusta muovaavana tekijänä – tästä pesuhallista näkee koko pesutoimituksen ajan myös ulos.

Teboilille toimitetun pesuhallin yhteyteen suunniteltiin ja toteutettiin myös Teboil Minishop 24h – autonpesijöitä ja -tankkaajia palveleva miehittämätön pienmyymälä, johon sijoitettiin kioskiautomaatteja.

 

 

Toimitus KVR-urakkana

TammerTotal-konsepti toimitettiin Teboilille KVR-urakkana sisältäen suunnittelun, lupaprosessit, maatyöt ja työnjohdon. Ratkaisu mahdollistikin asiakkaalle helpon ja yksinkertaisen tavan laajentaa palveluitaan pesubisnekseen – kaikki hoidettiin alusta loppuun eikä asiakkaan tarvinnut keskittää omia resurssejaan projektiin.

 

Suomen toinen Tokmannin Autopesu toimitettiin Turkuun

Asiakkaallemme Tokmannille toimitettiin TammerTotal -pesuhalli Turun Länsikeskukseen. Toimitettu pesuhalli on jo toinen Tokmanni-kauppaketjun liikekauppapaikalle rakennettu TammerTotal -autonpesuhalli.

Tokmannin ensimmäinen TammerTotal – autonpesuhalli rakennettiin Tampereen Lielahteen alkuvuodesta 2019, ja Turkuun toimitetussa hallissa päästiinkin hyödyntämään samoja hyväksi todettuja ratkaisuja. Keväällä 2019 aloitettu rakennusprojekti valmistui kesäkuussa 2019.

Tokmannille räätälöity ”Tokmannin autopesu” -halli on brändin värimaailmaa mukaileva, roll-over -tyylinen 12 metriä pitkä halli – juuri sopivan kompakti kaupan piha-alueen kokoon nähden.

 

 

Lisäpalvelua Tokmannin ja liikekeskuksen asiakkaille

Turkuun Tokmannille toimitettu autonpesuhalli tarjoaa uuden lisäpalvelun paitsi Tokmannin niin myös koko Länsikeskuksen asiakaskunnalle – pesuhalli tarjoaa arkea helpottavan, vaivattoman ratkaisun autonpesuun muun kaupoilla asioinnin yhteydessä. Uusille sijainneille ja näkyville paikoille asiointivirtojen ääreen rakennetut autopesulat houkuttelevat myös uudenlaista asiakaskuntaa.

Pesuhalli toimii miehittämättömänä ja palvelee asiakkaitaan 24/7. Autopesulan sivustalle toteutettiin myös muita autoilijoiden lisäpalveluita, kuten mahdollisuus renkaantäytölle, sisäimurille ja lasinpesunesteen täytölle.

 

 

Vaivaton avaimet käteen -ratkaisu, joka ei sido pääomaa

TammerTotal-pesuhalli on Tammermaticin ja Innorentin markkinoille tuoma kokonaispalvelu, joka käsittää kaiken aina pesuhallin perustuksista käyttövalmiiseen ja varusteltuun pesulaan ylläpitopalveluineen. Asiakkaan näkökulmasta kokonaispalvelu tarjoaa vaivattoman vaihtoehdon sille, että pesuhalli piirustuksineen ja autonpesukone ylläpitopalveluineen hankittaisiin erillisillä sopimuksilla.

Tokmanni Turku Länsikeskus hankki TammerTotal-autopesulan pesukoneineen leasing-rahoituksella, minkä myötä uuden pesulapalvelun tarjoaminen ei vaadi heiltä pääomaa. Autopesula laskutetaan kuukausittain laskutettavana palveluna, mikä mahdollistaa myös asiakkaan vahvan ja nopean kasvun.

 • 90 m2
 • Tammermatic T700 Pro -harjaton pesukone
 • Rakennusaika 3 kk
 • Perustuksista käyttövalmiiseen pesuhalliin ylläpitopalveluineen
 • Kuukausittain laskutettava palvelu

 

Tokmanni Lielahden TammerTotal-pesuhalli

Asiakkaallemme Tokmannille toimitettiin Tampereen Lielahteen TammerTotal -autonpesuhalli. Loppuvuodesta 2018 aloitettu rakennusprojekti valmistui helmikuussa 2019, jolloin vietettiin uuden autopesulan avajaisia.

TammerTotal-pesuhalli on Tammermaticin ja Innorentin markkinoille tuoma kokonaispalvelu, joka käsittää kaiken aina pesuhallin perustuksista käyttövalmiiseen ja varusteltuun pesulaan ylläpitopalveluineen. Asiakkaan näkökulmasta kokonaispalvelu tarjoaa vaivattoman vaihtoehdon sille, että pesuhalli piirustuksineen ja autonpesukone ylläpitopalveluineen hankittaisiin erillisillä sopimuksilla. Kokonaisuus toimitetaan asiakkaalle tarvittaessa kuukausittain laskutettavana palveluna.

Konsepti on saatavissa myös KVR-urakkana sisältäen suunnittelun, tarvittavat selvitykset, lupaprosessin, maatyöt ja työnjohdon. TammerTotal-ratkaisu mahdollistaakin asiakkaalle helpon ja yksinkertaisen tavan aloittaa pesubisnes – kaikki hoidetaan alusta loppuun ja asiakkaan ei tarvitse keskittää omia voimavarojaan rakentamisprosessiin.

”TammerTotal on miehittämätön autonpesuhalli, jossa autonpesukone ja pesuhalli on optimoitu toimimaan yhdessä ympäri vuorokauden. Autopesula toimitettiin asiakkaallemme avaimet käteen -periaatteella.” Tom Olli, Toimitusjohtaja, Tammermatic

Autopesulat tuodaan sinne, missä ihmiset asioivat

Tokmannille toimitettu autopesula kuvastaa hyvin autopesuloiden rakenteen saralla tapahtuvaa muutosta: siinä missä erilaiset kuluttajapalvelut keskittyvät nykyään tietyille alueille ja kuluttajat suosivat asioinnissaan vaivattomuutta ja nopeutta, halutaan myös autopesulapalvelut tuoda sinne, missä ihmiset muutoinkin liikkuvat.

Perinteisen toimintamallin mukaan toimivat huoltoasemien yhteyteen sijoitetut autopesulat ovatkin saaneet kilpailijoikseen uudet, erilaisten kauppakeskittymien yhteyteen perustetut pesulatilat. Uusille sijainneille ja näkyville paikoille asiointivirtojen ääreen rakennetut autopesulat voivatkin näin houkutella myös uudenlaista asiakaskuntaa.


”Asiakkaillemme tarjottava pesupalvelu helpottaa heidän arkeaan – autonpesu hoituu nyt vaivattomasti kaupassakäynnin yhteydessä.” Harri Koponen, Kauppapaikka- ja konseptijohtaja, Tokmanni Oy

TammerTotal-pesuhallin ominaisuudet ja ulkonäkö ovat räätälöitävissä asiakaskohtaisesti, aina pesuhallin ja -koneen väritystä myöden. Tokmanni Lielahdelle rakennettu, Tokmannin brändin värimaailmaa mukaileva ”roll over” -tyylinen halli on 12 metriä pitkä – juuri sopivan kompakti kaupan piha-alueen kokoon nähden.

Pesuhalli toimii miehittämättömänä ja palvelee asiakkaitaan 24/7 tarjoten erilaisia kestoltaan kuudesta kymmeneen minuuttia kestäviä pesuohjelmia. Autopesulan sivustalle toteutettiin myös muita autoilijoiden lisäpalveluita, kuten mahdollisuus renkaantäytölle ja lasinpesunesteen täytölle.


”Kasvavana trendinä autonpesubisneksessä ovat 24/7-palvelut. Tammermaticilta saa kohteelle myös 24/7 valvonnan sekä huollot ja kemikaalipalvelut.” Tom Olli, Tammermatic

Vaivaton ja kompakti avaimet käteen -ratkaisu, joka ei sido pääomaa

Tokmanni Lielahti hankki TammerTotal-autopesulan pesukoneineen leasing-rahoituksella, minkä myötä uuden pesulapalvelun tarjoaminen ei vaadi heiltä pääomaa. Autopesula laskutetaan kuukausittain laskutettavana palveluna, mikä mahdollistaa myös asiakkaan vahvan kasvun.

Jo hetken aikaa käytössä ollut TammerTotal-pesuhalliratkaisu on vakuuttanut tilaajansa siinä määrin, että kevään aikana rakennetaan identtinen pesuhalli myös kauppaketjun toiseen toimipisteeseen Turkuun.


”Rakennuksen koko on vain 90 neliötä, joten se mahtuu hyvin rajattuunkin tilaan – vilkkaisiin keskuksiin, joihin muutkin palvelut jo keskittyvät.” Harri Koponen, Tokmanni Oy

 • 90 m2
 • Tammermatic T700 Pro -harjaton pesukone
 • Rakennusaika 4 kk
 • Perustuksista käyttövalmiiseen pesuhalliin ylläpitopalveluineen
 • Kuukausittain laskutettava palvelu

Ahlberg Bilille Ruotsin ensimmäinen TammerTotal-autonpesukokonaisuus

Asiakkaallemme Ahlberg Bil:ille Olofströmiin, Ruotsiin toimitettiin TammerTotal -autonpesuhalli. TammerTotal-pesuhalli on Tammermaticin ja Innorentin markkinoille tuoma kokonaispalvelu, joka käsittää kaiken aina hallin perustuksista käyttövalmiiseen ja varusteltuun pesuhalliin ylläpitopalveluineen.

”Perinteisten huoltoasemien yhteyteen rakennettujen autopesuloiden malli on muuttumassa: asiakkaat etsivät kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Pesutilat siirtyvät erillisiin miehittämättömiin tiloihin, jotka palvelevat 24/7, ja pesuloita perustetaan paljon myös paikkoihin, missä niitä ei ole aiemmin ollut,” kertoo Tom Olli Tammermaticilta.

Asiakkaan näkökulmasta kokonaispalvelu tarjoaa vaivattoman vaihtoehdon sille, että pesuhalli piirustuksineen ja autonpesukone ylläpitopalveluineen hankittaisiin erillisillä sopimuksilla. Kokonaisuus toimitetaan asiakkaalle tarvittaessa kuukausittain laskutettavana palveluna, ja perustuessaan Innorentin halliratkaisuun, on halli yrittäjän toimipisteen sijainnin muuttuessa myös mahdollista siirtää uuteen sijaintiin.

”Valitsimme TammerTotalin, koska koimme sen olevan yksinkertainen ja meidän näkökulmastamme vaivaton ratkaisu. Saimme projektia varten yhden yhteyshenkilön ja TammerTotal-ratkaisun hinta sisälsi lähtökohtaisesti jo lähes kaiken tarvittavan,” kertoo Johan Ahlberg Ahlberg Bil:iltä.

Ahlberg Bil on yksi suurimmista Volvo-autojen jälleenmyyjistä ja samaisella paikkakunnalla sijaitsee Volvo-tehdas – sen myötä myös autonpesukoneessa pestävät autot ovat 95 % Volvoja. TammerTotal-pesuhalli ja sen pesuohjelmat soveltuvat kuitenkin kaikille autoille merkistä tai mallista huolimatta – ajoneuvon muotojen tunnistuksen ansiosta vaaraa ajoneuvovahingoista ei ole.

Kun tarve uudelle pesuhallille ilmeni, haluttiin Ahlberg Bil:illä löytää tilanteeseen toimivin kokonaisratkaisu, ilman tarvetta erillisille selvityksille ja neuvotteluille. TammerTotal-kokonaisuus vastasi tarpeeseen täydellisesti. Neuvottelut pesuhallista käynnistyivät toukokuussa, rakennuslupa saatiin kesäkuussa, ja halli rakennettiin kesän ja syksyn mittaan lopulliseen muotoonsa. Ensimmäiset autot saatiin pesuun joulukuussa. Projektin johtamisesta ja rakennuttamisesta vastasi Innorent yhdessä paikallisten rakennusyritysten kanssa.

”Viestintä Innorentin kanssa oli sujuvaa. Hallin käyttötarkoituksen myötä erityistä huomiota tuli kiinnittää esimerkiksi kaukolämpöön, ilmanvaihtoon ja tulovesiin liittyen,”summaa Kent Gustavsson JSB Construction:ilta.

Asiakaskohtaisesti räätälöity tuplapituinen halli

TammerTotal-pesuhallin ominaisuudet ja ulkonäkö ovat räätälöitävissä asiakaskohtaisesti, aina pesuhallin ja –koneen väritystä myöden. Ahlberg Bil:in autopesula on kaksivaiheinen, ja kahden eri osuuden myötä halli on myös tuplapituinen. Ensimmäisessä osuudessa pesukone pesee auton ja toisessa osuudessa auto kuivataan ja viimeistellään. Viimeistely suoritetaan pesutilasta erillisessä tilassa, jotta veden kanssa ei olla enää tekemisissä ja pesutuloksesta saadaan paras mahdollinen – ilman raitoja tai pisarajälkiä. Tyypillisesti molemmat vaiheet toteutetaan saman koneen toimesta, mutta kaksivaiheisessa pesuhallissa korostuu pesun tehokkuus ja nopeus: hallissa voidaan operoida kahta autoa samaan aikaan.

”Pyrkimyksemme ei ole tarjota asiakkaalle vain pelkkää laadukasta pesua, vaan pikemminkin kokonaisvaltainen pesukokemus.”

Ahlberg Bil:in pesuhallikonseptissa huomioitiin myös vedenkierrätykseen liittyvät rakenteelliset seikat, kuten kierrätysvesisäiliö, sillä Ruotsissa lainsäädäntö vaatii nykyisellään automaattipesuloilta vedenkierrätysjärjestelmän käyttöä. Lisäksi pesuhallin seinustalle suunniteltiin ja toteutettiin autoille kolme itsepesupaikkaa. Varsinainen bilspa, kuten uusi pesuhallimme on asiakkaan toimesta nimetty!

”Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen uuteen rakennukseemme – ja jos joskus on ajankohtaista rakentaa toinen autopesula, valitsisin TammerTotalin ehdottomasti uudelleen.” Johan Ahlberg, Ahlberg Bil

Ahlberg Bil:in TammerTotal-pesuhalli

 • 240 m2 autonpesuhalli
 • Rakennusaika 6 kk
 • Perustuksista käyttövalmiiseen pesuhalliin ylläpitopalveluineen
 • Tarvittaessa kuukausittain laskutettava palvelu

Kvaliteten kommer först med Tammertotal

Text & foto: Benny Söderberg, Bensin & Butik

Den första Tammertotal-anläggningen har nyligen installerats åt Ahlberg Bil vid företagets Volvo Tvätta-anläggning i Olofström. Vi ser närmare på anläggningen, och tar samtidigt reda på vad Tammermatic har för avsikter med bolaget framgent.

Tammermatics nya ägare Tom Olli och Jatta Lampinen möter upp tillsammans med Ahlberg bilhandlaren Johan Ahlberg och svenska säljchefen Stefan Bogström, samt byggnadsingenjören Markus Niemi. Finska Tammermatic är sedan 1966 en världsledande biltvättsaktör. Något som alla inte känner till är att man levererar företagets automattvättar till fler än 70 länder på alla kontinenter.

Den nye vd:n Tom Olli berättar inledningsvis att han inte har någon direkt bakgrund inom fordonstvättar: ”Vårt bolag investerar inom flera olika branscher – inte minst inom mark och fastigheter. Dessutom har vi fokus på grävmaskiner och underhåll. Då Tammermatic fanns tillgängligt att investera i, såg vi direkt möjligheten att gå in i ett mångårigt och kvalitativt bolag som vi tror på.”

”Den traditionella strukturen med att bygga tvätthallar vid bensinstationer har förflyttats. Nu behöver vi leverantörer ha fler lösningar till hands.”

Hur tänker ni utveckla Tammermatic vidare?

”Inte minst jobbar vi med att vidareutveckla våra automattvättmaskiner, både den traditionella automatvätten, men även tvättgatan Robojet,” berättar Tom.

På den finska marknaden satsar man för närvarande på utveckling av tvättsystem för tyngre fordon: ”Vi tittar även på den svenska marknaden beträffande tvätt för tyngre fordon.”

Johan Ahlberg berättar att han som kund upplever Tammermatic som ett spännande och extremt kundorienterat företag:

”Även om biltvättleverantörerna i stort levererar liknande lösningar, så upplever jag att Tammermatic kan leverera vissa speciallösningar som andra leverantörer kanske inte kan erbjuda.”

”Några av våra projekt som kräver tyngre lösningar som i exempelvis Södertälje – där vi installerat en tågtvätt till en tågdepå – ställer naturligtvis höga krav på oss. Här ville man ha en tvätthall där tågen ska stå stilla medan maskinen gör sitt jobb på tåg som är 108 meter långa,” berättar Stefan.

Tammermatic möter upp kundens behov i stort och smått. I fallet med Ahlberg bil som vi besöker, så har man i och med det extrema behovet av en effektiv och snabb automattvätt i området, satsat på ’extra allt’. Utöver själva tvätthallen, så är tre gds-hallar och ett eftervårdsbås placerade i direkt anslutning under tak.

Hela byggnaden, som även den levererats av Tammermatic, är frilagd och specialdesignad i nära samarbete med en samarbetspartner: ”Den här byggnaden är den första i sitt slag, men vi har redan fem till på beställning,” berättar byggnadsingenjören Markus Niemi.

Eftersom marknaden ständigt förändras, har Tammermatic som leverantör blivit mer flexibel. Marknadsplatserna förändras och förutsättningarna för hur en tvätthall ska se ut varierar. ”Den traditionella strukturen med att bygga tvätthallar vid bensinstationer har förflyttats. Nu behöver vi leverantörer ha fler lösningar till hands. I Finland rör sig automattvättandet till fler och fler obemannade tvättanläggningar med dygnet runt öppet 24/7”.

”Vi ser mer frekvent hur man etablerar på en tidigare obrukad plats, därför satsar vi på en helhetslösning som ger maximal flexibilitet för den som vill etablera en ny tvätthanläggning,” fortsätter Tom.

 

Hur pass omfattande har investeringen i Tammertotal varit för dig?

”I kronor och ören är vi i storleksordningen drygt nio miljoner totalt. I mitt fall är läget extremt gynnsamt med Volvo karosserifabrik nästgårds. ’Break-even’ för oss ligger kring tolvtusen tvättar årligen, och då har vi öppet dygnet runt. Detta sker även genom avtal med Volvo centralt. Så investeringen är därigenom säkrad,” berättar Johan.

Samtidigt får man se till att byggnaden som sådan står kvar efter att man räknat hem tvättaffären. Så på lång sikt är det en än mer lönsam affär. ”Då byggnaden väl står på plats, så har man en anläggning som håller höga krav för lång tid framöver. Att återinvestera i en ny tvättanläggning på sikt är en trygg affär,” lägger Stefan till.

Själva tvättiderna ligger mellan 5 till 12 minuter per fordon. Enligt Johans uppfattning så tvättas det mest med det dyraste programmet: ”Guldprogrammet innehåller dubbelpolering och de exklusivaste polermedlen. Väljer man detta program så tar det omkring tolv minuter.”

Hallen i sig tar två bilar åt gången, man har så att säga en torr och en blöt hall med en kapacitet på 3 till 6 min per bil. Rening av spillvattent sker minutiöst och all tvättkem är Svanen-märkt. Man söker även efter större kundupplevelser såsom det nya konceptet med LED-belysningar som nordic lights, belysta körskenor på golvet och lavaskumgardin.

”Vi strävar efter att ge tvättkunden en större tvättupplevelse, utöver en perfekt tvätt,” förklarar Tom.

Avslutningsvis, vad anser ni vara mest aktuellt under 2019 inom biltvätt?

”Det handlar nog mest om tillgängligheten,” säger Johan. Tid är en bristvara för människor, och att köa framför en tvätthall är inte attraktivt. ”Att välja en tvätthall med hög kapacitet är en naturlig lösning på problemet. Med en minuts besparing kan man tvätta omkring tio bilar mer per dag. Så visst finns det pengar att tjäna på marginalerna,” avrundar Stefan Bogström.

FAKTA

Tammertotal är en helhetslösning med nyckelfärdig leverans av färdigbyggd tvätthall, tvätt utrustning, reningsverk och eftermarknadstjänster helt enligt kundens önskemål. På grund av den flyttbara byggnaden kan finansieringen omfatta hela paketet.

Innorent luovutti teknisen varikon Muhoksen kunnalle

Muhoksen kunnalle rakennettiin touko-syyskuussa 2018 teknisen varikon varastotila Innorentin vuokrattavaan halliratkaisuun perustuen. Innorent suunnittelee vuokrattavat hallitilat aina asiakaskohtaisesti siten, että tilat täyttävät käyttökohteensa vaatimukset, ja monipuolisten yksittäisten ratkaisujen myötä väliaikaisetkin hallitilat takaavat asiakkaalle täydet toimintamahdollisuudet – siinä missä kiinteä hallirakennuskin.

”Koen, että varikkotilaan kohdistuvat tarpeemme tulivat hankkeessa hyvin huomioiduksi. Tuloksena on sopimuksen ja kaikkien toiveidemme mukainen, vankkarakenteinen ja käytännöllinen halliratkaisu,” summaa Hannu Leskelä, kunnan varikon toiminnasta vastaava henkilö.

 

 

Innorentin vuokrattava ja siirrettävä halli on kuitenkin merkittävästi kiinteää hallitilaa joustavampi vaihtoehto: se on määräaikainen ratkaisu tilanteisiin, joissa rakennuksen käyttötarvetta ei voida ennustaa pitkälle tulevaisuuteen eikä sen myötä haluta rakentaa myöskään uutta kiinteää rakennuskantaa. Ratkaisun riskittömyys korostuu, sillä kunnan ei tarvitse huolehtia siitä, että tila jäisi tyhjilleen. Kun vuokrahalliin ei sitoudu pääomaa, maksaa asiakas ainoastaan hallin käytöstä – ei siis milloinkaan tyhjästä tilasta. Käytännössä ensimmäiset hallista aiheutuneet kustannukset olivat vuokrakulut, joita Muhoksen kunta alkoi maksaa hallin käyttöönoton hetkestä lukien.

 

 

ASIAKASKOHTAISET TOTEUTUKSET

Muhoksen kunnalla oli tarve varastotilalle, jossa säilytetään kunnan katujen ja puistotilojen ylläpidossa tarvittavia työkaluja ja materiaaleja. Varikon tilatarpeisiin rakennettiin halli, jonka lattiapinta-ala on 700m2 ja korkeus hieman vajaat 6 metriä. Hallin käyttötarkoitus huomioiden siitä suunniteltiin läpiajettava: kahdelle eri seinälle sijoitetut nosto-ovet mahdollistavat sen, että hallista voi ajaa läpi myös kuorma-autolla. Valaistuksen osalta hallitilaan toteutettiin energiatehokas ledivalaistus ja seinien yläreunaan valokate, joka päästää tilaan päivänvaloa.

 

 

”Innorentilta osattiin esitellä erilaisia vaihtoehtoja suhteessa siihen, millaisia toivomuksia ja vaatimuksia meillä hallin suhteen oli. Innorent valittiin toimittajaksi kolmesta eri tarjoajasta,” sanoo Hannu Leskelä.

PARHAAT RATKAISUT PERUSTUVAT HUOLELLISEEN SUUNNITTELUUN

”Rakennusvaiheen tiedotus hoitui hyvin mallikkaasti ja osapuolet olivat ajan tasalla siitä, mitä milloinkin tapahtuu. Projektista ja sen osa-alueista selvittiin myös hyvin aikataulussa. Kaiken kaikkiaan rakennusvaiheesta jäi myönteinen mielikuva,” summaa Keränen.

 

 

KIERTOTALOUSAJATTELU: OIKEASSA PAIKASSA OIKEAAN AIKAAN

Muhokselle varastotarkoitukseen rakennetun hallikiinteistön elinaika on 30-40 vuotta. Kun vuokrasopimus ja sovittu käyttöaika Muhoksen kunnan varikkona 10 vuoden kuluttua päättyy, siirretään halli Innorentin toimesta toisaalle vuokraajalle, ellei kunta itse päätä jatkaa vuokra-aikaa. Innorentin vuokraamat hallitilat ovatkin ratkaisu rakennusteollisuuden kiertotalousvaatimuksiin jo itsessään: 10 vuoden vuokra-ajoilla hallitila voidaan siirtää vielä kahdesti – paikkaan, missä sille kulloinkin on todellinen tarve. Hallihankkeen rakennuttajakonsulttina toimi A-insinöörit, jonka kanssa tilaaja lähti liikkeelle tilatarpeen kartoittamisesta. Kartoitukseen perustuen A-insinöörit muodostivat tilaajalle ensivaiheen luonnoskuvat ja tarvelistauksen hallilta vaadittavista asioista.

”Innorentin kanssa tehdystä ensivaiheen suunnittelusta jäi positiivinen mielikuva. Tilaajan alkuperäiset toiveet ja läpikäydyt speksit saatiin siirrettyä vaivattomasti myös Innorentin suunnittelupöydälle,” kertoo Antti Keränen A-Insinööreiltä.

 

 

MUHOKSEN KUNNAN TEKNINEN VARIKKO

 • 700m2 kylmä varastohalli
 • Rakennusaika: 4,5 kk
 • Määräaikainen, kiinteä vuokra 10 vuotta
 • Optio jatkosta
 • Ei sido kunnan pääomaa