Innorent

Autonpesukone ja pesuhalli suunnitellut toisilleen

14.12.2017

Tammermaticissa on tehty autonpesukoneita jo yli 50 vuotta, mutta oivallus pesukoneen ja pesuhallin yhdistämisestä samaan pakettiin syntyi vasta nyt, kun siirrettäviä toimitiloja valmistava Innorent ehdotti yhteistyötä. Uuden konseptin nimi on TammerTotal ja se sisältää siirrettävän pesuhallin, pesukoneen, ylläpitopalvelut ja tarvittaessa myös rahoitusratkaisun kuukausittain laskutettavana palveluna. Kustannukset ovat etukäteen tiedossa koko elinkaaren ajalle.

Avaimet käteen -periaatteella toimitettavan TammerTotal- paketin ostaja tarvitsee tontin – oman tai vuokratun – sekä rakennusluvan. Kaikki muu perustuksista lähtien kuuluu TammerTotal-pakettiin. Rakennusoikeutta yhden auton pesukoneelle suunniteltu halli vie 80 neliömetriä. Rakennusluvan hakemiseen saa tarvittaessa apua. Ympäristölupaa tai -rekisteröintiä ei tarvita.

Tamperelaisen Tammermatic Oy:n ja pirkkalalaisen Innorent Production Oy:n insinöörit ovat suunnitelleet konseptia vuoden päivät. Idea syntyi Innorentissä, joka tekee siirrettäviä halleja. Moni autopesula toimii tiloissa, jotka ovat vanhentuneet ja aikanaan rakennettu jotakin muuta tarkoitusta varten.

– Olemme panostaneet pesuhallin ja autonpesukoneen yhteensopivuuteen sekä logistiikkaan. Kaikki on ajateltu valmiiksi niin, että kokonaisuus on toimiva. Asiakas voi keskittyä pesujen myyntiin, me hoidamme kaiken muun palveluna, sanoo Tammermaticin toimitusjohtaja Juha Soutolahti.

Tämä tarkoittaa Soutolahden mukaan sitä, että halli pintamateriaaleineen on suunniteltu autonpesuun ja yhteensopivaksi pesukoneen kanssa. Tekninen tila kemikaalivarastoineen, öljyn- ja hiekanerotuskaivot, niiden mitoitus sekä tyhjennys, kemikaalien erotus, vedenkierrätys, hallin valaistus, ilmanvaihto, lämmitys ja oviautomaatio, sekä pesuprosessin että kiinteistön valvonta ja auton ajaminen pesukoneeseen ja sieltä pois on suunniteltu toimivaksi. Halli on myös helppo pitää puhtaana.

– Pesukoneeseen voidaan kytkeä hallinpesulaitteisto, joka pesee seinät ja lattian. Sen voi tehdä halutessaan vaikka joka päivä yhdellä napin painalluksella. Ruotsissa melkein kaikki asiakkaamme ottavat tämän laitteiston. Likaa ei pääse kertymään ja tila pysyy siistinä, Soutolahti jatkaa.

Etävalvonta mahdollistaa ympärivuorokautisen autonpesujen tarjonnan miehittämättömässä pesuhallissa. Kattava huolto-organisaatio huolehtii ongelmatilanteista.

– Halli on tehty kompaktisti, jotta se vie vain minimimäärän rakennusoikeutta. Moduuliperiaatteella toteutettua hallia on helppo laajentaa tuplahalliksi toisella moduulilla niin, että käytössä on yhteinen tekninen tila, kertoo Innorentin toimitusjohtaja Tuomo Huhtanen.

– Suunniteltuna on sinkkuhalli, tuplahalli ja myös halli pesukadulle, täydentää Tammermaticin myyntijohtaja Petri Laakso.

tammer2

– Moni kauppias on miettinyt pesuhallin tekoa. Nyt on helppo tehdä avaimet käteen -periaatteella valmis pesuhalli, rahoitus voidaan järjestää ja luvanhankinnassa auttaa, Laakso jatkaa.

– Vanhoissa pesuhalleissa tulee eteen remonttitarve. Voi olla kannattavampaa tehdä uusi pesupaikka, Soutolahti lisää.

Huhtasen mukaan Tammermaticin koneille suunniteltu halli on riittävän tilava ja valoisa, jotta sinne on helppo ajaa. Ohjauspeilit helpottavat ajamista niin, että auto ei mene linkkuun. Laakso muistuttaa, että T700- kone aloittaa pesun auton keulasta ja jää pesun päätyttyä auton taakse, jolloin kuljettajan ei tarvitse ajaa koneen läpi lähtiessään pesuhallista. Led-valaistusta voi myös muunnella esimerkiksi vuodenajan mukaan.

– Kesällä kesävalot, talvella talvivalot. Tai vaikka revontulet. Pesuoperaattori voi valita valaistuksen mielialansa mukaan, Soutolahti hymyilee.

Siirrettävyys ja uudenlainen rahoitusmalli

Autonpesuhallin siirrettävyys on kokonaan uusi ajatus alalla. Tämä tekee mahdolliseksi myös uudenlaiset rahoitusratkaisut. Jos bensiinikauppias lähtee toiselle huoltoasemalle, hän voi ottaa pesuhallin mukaansa tai myydä sen.

– Pesuhalli ei jää koskaan turhaksi millekään tontille, Tuomo Huhtanen toteaa.

– Jos kauppiaalla ei ole mahdollisuutta saada autopesulaa mahtumaan omalle tontilleen, hän voi vuokrata tontin. Pesulan ei ole pakko olla huoltoasemalla. Se voi olla itsenäisenäkin toimintona kannattava bisnes, vakuuttaa Petri Laakso.

Autonpesukoneen tehokas käyttöikä on noin kymmenen vuotta. Rahoitus lasketaan koneen koko elinkaarelle.

– Asiakkaalla on jo alussa tiedossa kaikki kustannukset. Autamme autonpesuliiketoiminnan tulojen laskemisessa ja rahoitusmallin valinnassa. Tämä on sekä nykyisille että uusille yrittäjille vaivaton mahdollisuus, Juha Soutolahti lisää.

– Painottaisin TammerTotalkonseptiin sisältyvää innovatiivista rahoituspakettia. Eli voimme positiivisen rahoituspäätöksen rajoissa tarjota koko konseptia myös kuukausimaksullisesti, ilman sitoutunutta pääomaa, korostaa Huhtanen.

Jos kauppias pohtii pesukadun hankkimista, Soutolahti kehottaa vertaamaan sitä tarkkaan investointina kahteen singelikoneeseen ja halliin.

– Pesukatu vaatii aina yhden henkilön. Kahden koneen halli voi toimia miehittämättömänä 24/7, Soutolahti sanoo.

– Kun on kaksi konetta, pesut ovat aina käynnissä, vaikka toinen koneista on huollossa, Laakso muistuttaa.

Tulossa DigiPesu

Tammermatic tuo ensi vuonna mobiilivaihtoehdon autonpesun maksamiseen. Autoilija maksaa pesun puhelimellaan tai muulla mobiililaitteella. Tämä helpottaa asiakkaan asiointia. Edes polettilaitetta ei tarvita hallin ulkopuolella.

– Kauppiaalle tämä tietää merkittäviä säästöjä, myös henkilökuluissa. Maksuautomaattia ei tarvita. Kapasiteetti lisääntyy, kun koodin kanssa tuhraamiseen ei mene aikaa, Soutolahti kuvailee.

– Jos bensiinikauppias viittaa kintaalla uusille mahdollisuuksille, tulee joku muu operaattori ja vie bisneksen, Soutolahti kannustaa kauppiaita pysymään mukana kehityksessä.

Suomessa myydään hampurilaisia euromääräisesti saman verran kuin autonpesuja. Soutolahden mukaan kummankin markkina on kooltaan noin sata miljoonaa euroa. Vaikka autonpesusta saa paremman katteen, hampurilaisia mainostetaan enemmän. Soutolahti epäilee, että alalla ei ole vielä ollut tarpeeksi kilpailua.

Kun autonpesussa kuljettajalla on aikaa, hänen puhelimeensa voi lähettää tarjouksia esimerkiksi niistä hampurilaisista tai seuraavista autonpesuista.

– Hae pesun jälkeen hampurilainen puoleen hintaan. Tästä tulee tosi kova työkalu aktiiviselle kauppiaalle, Laakso ennustaa.

Artikkeli on julkaistu Bensiiniuutiset 7/2017 -lehdessä (pdf).
TEKSTI JA KUVAT: IRMELI JOKILAMPI