Innorent

Innorent luovutti teknisen varikon Muhoksen kunnalle

11.11.2018

Muhoksen kunnalle rakennettiin touko-syyskuussa 2018 teknisen varikon varastotila Innorentin vuokrattavaan halliratkaisuun perustuen. Innorent suunnittelee vuokrattavat hallitilat aina asiakaskohtaisesti siten, että tilat täyttävät käyttökohteensa vaatimukset, ja monipuolisten yksittäisten ratkaisujen myötä väliaikaisetkin hallitilat takaavat asiakkaalle täydet toimintamahdollisuudet – siinä missä kiinteä hallirakennuskin.

”Koen, että varikkotilaan kohdistuvat tarpeemme tulivat hankkeessa hyvin huomioiduksi. Tuloksena on sopimuksen ja kaikkien toiveidemme mukainen, vankkarakenteinen ja käytännöllinen halliratkaisu,” summaa Hannu Leskelä, kunnan varikon toiminnasta vastaava henkilö.

Innorentin vuokrattava ja siirrettävä halli on kuitenkin merkittävästi kiinteää hallitilaa joustavampi vaihtoehto: se on määräaikainen ratkaisu tilanteisiin, joissa rakennuksen käyttötarvetta ei voida ennustaa pitkälle tulevaisuuteen eikä sen myötä haluta rakentaa myöskään uutta kiinteää rakennuskantaa. Ratkaisun riskittömyys korostuu, sillä kunnan ei tarvitse huolehtia siitä, että tila jäisi tyhjilleen. Kun vuokrahalliin ei sitoudu pääomaa, maksaa asiakas ainoastaan hallin käytöstä – ei siis milloinkaan tyhjästä tilasta. Käytännössä ensimmäiset hallista aiheutuneet kustannukset olivat vuokrakulut, joita Muhoksen kunta alkoi maksaa hallin käyttöönoton hetkestä lukien.

Asiakaskohtaiset toteutukset

Muhoksen kunnalla oli tarve varastotilalle, jossa säilytetään kunnan katujen ja puistotilojen ylläpidossa tarvittavia työkaluja ja materiaaleja. Varikon tilatarpeisiin rakennettiin halli, jonka lattiapinta-ala on 700m2 ja korkeus hieman vajaat 6 metriä. Hallin käyttötarkoitus huomioiden siitä suunniteltiin läpiajettava: kahdelle eri seinälle sijoitetut nosto-ovet mahdollistavat sen, että hallista voi ajaa läpi myös kuorma-autolla. Valaistuksen osalta hallitilaan toteutettiin energiatehokas ledivalaistus ja seinien yläreunaan valokate, joka päästää tilaan päivänvaloa.

”Innorentilta osattiin esitellä erilaisia vaihtoehtoja suhteessa siihen, millaisia toivomuksia ja vaatimuksia meillä hallin suhteen oli. Innorent valittiin toimittajaksi kolmesta eri tarjoajasta,” sanoo Hannu Leskelä.

Parhaat ratkaisut perustuvat huolelliseen suunnitteluun

”Rakennusvaiheen tiedotus hoitui hyvin mallikkaasti ja osapuolet olivat ajan tasalla siitä, mitä milloinkin tapahtuu. Projektista ja sen osa-alueista selvittiin myös hyvin aikataulussa. Kaiken kaikkiaan rakennusvaiheesta jäi myönteinen mielikuva,” summaa Keränen.

Kiertotalousajattelu: oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Muhokselle varastotarkoitukseen rakennetun hallikiinteistön elinaika on 30-40 vuotta. Kun vuokrasopimus ja sovittu käyttöaika Muhoksen kunnan varikkona 10 vuoden kuluttua päättyy, siirretään halli Innorentin toimesta toisaalle vuokraajalle, ellei kunta itse päätä jatkaa vuokra-aikaa. Innorentin vuokraamat hallitilat ovatkin ratkaisu rakennusteollisuuden kiertotalousvaatimuksiin jo itsessään: 10 vuoden vuokra-ajoilla hallitila voidaan siirtää vielä kahdesti – paikkaan, missä sille kulloinkin on todellinen tarve. Hallihankkeen rakennuttajakonsulttina toimi A-insinöörit, jonka kanssa tilaaja lähti liikkeelle tilatarpeen kartoittamisesta. Kartoitukseen perustuen A-insinöörit muodostivat tilaajalle ensivaiheen luonnoskuvat ja tarvelistauksen hallilta vaadittavista asioista.

”Innorentin kanssa tehdystä ensivaiheen suunnittelusta jäi positiivinen mielikuva. Tilaajan alkuperäiset toiveet ja läpikäydyt speksit saatiin siirrettyä vaivattomasti myös Innorentin suunnittelupöydälle,” kertoo Antti Keränen A-Insinööreiltä.

Muhoksen kunnan tekninen varikko

  • 700m2 kylmä varastohalli
  • Rakennusaika: 4,5 kk
  • Määräaikainen, kiinteä vuokra 10 vuotta
  • Optio jatkosta
  • Ei sido kunnan pääomaa