Innorent

Muuttoliike rajoittaa investointeja - turhaan

19.5.2017

Rakentamisinvestoinnin vaikutusaika on pitkä, jopa 40 – 50 vuotta. Se on nykypäivänä äärettömän pitkä aika. On mahdotonta arvioida investoinnin tarvetta tällä aikavälillä. Nykyaikana on haaste ennustaa tarpeita edes 4 – 5 vuoden päähän.

Muuttotappioalueiden väestöennusteet ovat surullista luettavaa. Asukasluku voi laskea kymmenillä prosenteilla seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.

IMG_20170302_210514

Surullinen tulevaisuudenkuva estää tekemästä investointeja vaikka niitä kipeästi tarvittaisiin, juuri nyt. Tämä on oravanpyörä, joka pahentaa kierrettä entisestään.

Perinteinen rakennusinvestointi on erittäin iso riski.

Siirtokelpoinen rakennus muuttaa tilanteen päälaelleen.

Liikuntasali voidaan tuoda koulun yhteyteen huolimatta koulun mahdollisesta lakkauttamisesta. Oppilaat pääsevät liikkumaan ja tarvittaessa liikuntasali siirretään tulevaisuudessa uuteen paikkaan.

Teollisuushalli-investointi tuotannon pullonkaulaan voidaan toteuttaa huoletta myös muuttotappioalueella. Jos tuotanto siirtyy muualle, halli ei jää tyhjilleen vaan siirretään seuraavalle toimijalle.

Siirtokelpoinen kauppa tuodaan sinne missä tarvetta on – siksi ajaksi kun tarvetta on ja kauppa käy.

Siirtokelpoisen rakennuksen taloudellinen vaikutus on mullistava. Vastuu kestää ainoastaan käytön mukaisen ajan. Siis vain silloin kun rakennuksesta on hyötyä.

Siirtokelpoinen rakennus voi parhaimmillaan pysäyttää negatiivisen kierteen kokonaan. Ratkaisu koko Suomen elinvoimaisena pitämiseen on olemassa.