Innorent

Pitääkö kunnan omistaa kiinteistöjä?

5.5.2017

Kuntasektori on ennen näkemättömässä murroksessa. Sote siirtää valtaa, veroja ja omaisuutta taskusta toiseen. Muuttoliike kiihtyy maaseudulta muutamaan kasvukeskukseen.

Muuttoliike muovaa kuntakenttää merkittävästi seuraavien kymmenien vuosien aikana. Monella alueella asukasluku laskee jopa kymmenillä prosenteilla samassa ajassa.

Kunnalla on monia lakiin perustuvia vaatimuksia tarjota tiettyjä palveluita. Kuitenkin näiden palveluiden ja alueiden elinkaari vaihtelee merkittävästi ja aiheuttaa suuria haasteita suunnittelulle. Laki ei kuitenkaan velvoita kuntaa omistamaan kiinteistöjä joissa palvelunsa tuottaa.

Kuntien taseista keskimäärin puolet on kiinteistöjä, kuntayhtymien osalta vielä suurempi osa. Mikä pahinta, mukana on paljon tyhjää tilaa. Kunnat pyrkivät tyhjiksi jääneistä kiinteistöistään eroon. Ostajat ovat luonnollisesti kiven alla. Vuokrarakennuksessa tätä ongelmaa ei ole.

Nopea vilkaisu kuntia koskeviin uutisiin näyttää, että suurimmat ongelmat liittyvät juuri kiinteistöihin. Koulujen sisäilmaongelmat, rakennusbudjettien ylittyminen, hankkeiden pitkittyminen ja tyhjäksi jäävät tilat ovat valitettavan tavallisia. Kuntien omistamien kiinteistöjen korjausvelka kohoaa jo kahdeksaan miljardiin euroon.

Kauaskantoisimmat investoinnit – rakennushankkeet – sisältävät myös suurimman riskin. Erilaiset leasing- ja elinkaarihankkeet ovat vain saman asian kirjanpitokikkailua. Lopputulos on sama. Kiinteistö jää lopulta kunnan käsiin.

Vuokrarakennukset on perinteisesti ajateltu väliaikais- ja väistötiloina. Taustalla on edelleen ajatus siitä, että kunnan pitäisi lopulta itse omistaa rakennuksensa. Tässäkin asiassa kannattaisi ottaa mallia yksityiseltä sektorilta. Merkittävä osa yrityksistä on tehnyt strategisen päätöksen olla omistamatta seiniä. Syinä joustavuus, pääoman sitoutumattomuus ja mahdollisuus toiminnan suunnitteluun lyhyelläkin aikavälillä. Samojen kriteerien pitäisi päteä myös julkisella sektorilla.

Sijaintiriippumaton rakennus on kunnalle merkittävä mahdollisuus. Kun perinteisesti kiinteistön arvon on määrittänyt ensisijaisesti sijainti, sijainti ja sijainti, siirtokelpoinen rakennus mahdollistaa kunnalle palveluiden tarjoamisen siellä missä tarve on, niin kauan kuin tarve jatkuu – ilman omaa investointia ja riskiä tyhjäksi jäävästä tilasta.

Vuokrarakennuksissa suuri osa kuntien ongelmista poistuisi. Tarvitaan vain henkinen muutos.

Tuomo Huhtanen
Toimitusjohtaja
Innorent Production Oy

Kirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 28.3.2017